NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

Поводом Међународног дана инвалидских колица НООИС је 1. марта 2024. године у галерији „Штаб“ у Београду на води, обележио овај догађај који уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом обележава од 1. марта 2020. године. Овај датум је установљен 2008. године од када се широм света организују различити догађаји и активности, а корисници инвалидских колица промовишу позитиван утицај који инвалидска колица имају на квалитет њиховог живота.  

Догађају су присуствовали министар Никола Селаковић, помоћник министра Биљана Барошевић, представници Савеза организација особа са инвалидитетом, кошаркаши у колицима из клуба „Сингидунум“ и млади са инвалидитетом.

Том приликом додељени су и сертификати 1. генерацији полазника НООИС-ове Академије младих лидера  са инвалидитетом који су успешно завршили четворогодишњу обуку, у оквиру истоименог програма подржаног од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

 „Искуство показује да је мобилисање и едуковање младих са инвалидитетом највећи проблем и изазов за одрживост рада организација, а сви досадашњи покушаји других Савеза углавном нису давали трајније резултате. Управо је то био повод да у оквиру наших едукативних програма, НООИС покрене иновативну активност – Академију за младе лидере са инвалидитетом, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а по угледу на Омладински комитет Европског инвалидског форума (ЕДФ-а). Ове године, НООИС је завршо рад са овом генерацијом, а већ је расписан јавни позив за нову групу полазника са којом ћемо радити наредне 4 године“ – рекла је у уводном обраћању председница НООИС-а Татјана Стојшић Петковић“.

Министар Никола Селаковић је рекао да не постоји лепша и оригиналнија прилика да се обележи овај дан.  „Мислим да је ово један нови српски бренд којим можемо само да се поносимо а оно што мислим да је додатни разлог за понос свакоме од нас  јесте чињеница да је и ова Академија послужила као прилика  многима од вас, за вас тринаесторо који сте је завршили  да остварите своје снове. А остваривање снова није ништа друго до остваривање циља који сте себи зацртали. Неки од вас су добили посао, неки од вас су учинили свој град и оно што он од садржаја има доступнији особама са инвалидитетом, кроз реализацију  изградње различитих врста пројеката,“ истакао је министар Селаковић у обраћању.

Сертификате су полазницима Академије уручили министар Никола Селаковић и помоћник министра Биљана Барошевић.

Актуелно

Skip to content