NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

Психосоцијална подршка

Телефонски центар за пружање психолошке прве помоћи за особе са инвалидитетом

У оквиру регионалног пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих криза“, који координира Црвени крст Србије, а подржава Европска унија, Аустријска развојна агенција и аустријски Црвени крст, НООИС је покренуо телефонски центар који ради на пружању психолошке прве помоћи, информација и психосоцијалне подршке особама са инвалидитетом.

Услугу пружа Милош Рокић, психотерапеут, сваког радног дана од 18 до 22 часа преко телефонског броја: 061 685 06 74.

Услуга је доступна и глувим особама, а о начину заказивања потребно је контактирати Савез глувих и наглувих Србије, односно Београда.

Услуга психолошке прве помоћи коју организује НООИС је намењена свим особама са инвалидитетом, као и њиховим члановима породице или асистентима, а овај број позовите ако:

 • Осећате немир
 • Желите да вас неко саслуша
 • Не знате коме да се обратите

 

Главни задаци волонтера на телефонским линијама генерално су:

 • Пружање психолошке прве помоћи старијим особама и особама са инвалидитетом, као и њиховим неформалним неговатељима/асистентима којима је потребна ова врста помоћи
 • Пружање релевантних и тачних информације у вези са епидемијом, мерама заштите, имунизацијом, али и заштитом од насиља давањем информација о службама које пружају подршку и заштиту како у случају насиља, тако и у области заштите менталног здравља
 • Упућивање корисника на стручне и професионалне услуге подршке када се процени потребним. На овај начин ће рад центара олакшати приступ правима и повезати грађане са институцијама.

 

Услуга је саставни део трогодишњег регионалног пројекта који координира Црвени крст Србије, а подржава Европска унија, Аустријска развојна агенција и аустријски Црвени крст. Пројекат се реализује у региону Западног Балкана, повезујући партнере из цивилног друштва из Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Косова и велике мреже цивилног друштва које представља старије особе и особе са инвалидитетом на нивоу Европске уније.

Партнерска организација за Србију је Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС).

„Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.“

Програм подршке за особе са инвалидитетом „ХАЈДЕ ДА СТВАРАМО СВЕТ“

Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) покреће програм подршке за особе са инвалидитетом „Хајде да стварамо свет“.

Циљ програма је да:

 • повеже особе различитих облика инвалидитета
 • утиче на раст и развој особе у позитивном смислу
 • помогне у дефинисању здравих животних навика и активности
 • повећа мотивацију за делотворношћу особе у њеној околини
 • подстакне активизам у локалној/националној или глобалној заједници

 

Програм подразумевао сусрете уживо једанпут месечно у просторијама НООИС-а (по потреби и два пута месечно), са стриктним уговором о поверљивости садржаја на сесијама. Сесије трају између сат и по до два и подразумевају да чланови једни од других науче како је то живети са партикуларним инвалидитетом, да себе ставе у кожу другога и буду огледало другоме, као и да заједно креирају реалност, понуде подршку и решења. Радионице водити Милош Рокић, психолошки саветник и волонтер Друштва Мултипле Склерозе Србије, истовремено и сарадник НООИС-а за психосоцијалну-подршку.

Програм подршке за особе са инвалидитетом „ХАЈДЕ ДА СТВАРАМО СВЕТ“ одвијаће се кроз креативне радионице. На тај начин се остварује процес стварања уметничког дела у циљу побољшања менталног, физичког и емоционалног стања особе. Креативне радионице се превасходно баве откривањем потенцијала и креативних ресурса; такође, подстичу сагледавање проблема из више углова, боље разумевање и њихово решавање на конструктивне начине.

Услуга је саставни део трогодишњег регионалног пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих криза“ који координира Црвени крст Србије, а подржава Европска унија, Аустријска развојна агенција и аустријски Црвени крст

Skip to content