5. септембар - Међународни дан особа са повредом кичмене мождине

 
Међународни дани“ обележавају се како би се скренула пажња јавности на важни аспекте људског живота кроз историју. На предлог  Комитета за превенцију, Међународне оргнизације SCI одлучено  је да се „Дан повреде кичмене мождине“ обележава 5. септембра сваке године, са намером да се повећа свест јавности о особама са повредом кичмене мождине. Претпоставља се да би се повећањем свести олакшао инклузиван живот особама са инвалидитетом и створиле веће шансе за успех превентивних програма.
 
Од почетка обележавања 5. септембра 2016. године, „Дан повреда кичмене мождине“  обележава се широм света, под различитим слоганима: „Да, ми можемо“ 2017. године, „Зауставимо повреде кичмене мождине“ -2018. године, „Живети живот - пуним плућима“ 2019., „COVID-19 и СЦИ: Останимо здрави“  2020. Приликом избора слогана прошле године мислило се да смо видели најгоре од пандемије. Нажалост, COVID-19 је и даље главна брига која утиче на животе милиона људи широм света и представља изазов у пружању здравствене заштите.
У том контексту, телекомуникације и телездравство су се појавили као ефикасан начин за омогућавање оптималне здравствене услуге, док се умањује ризик директне изложености особе-вирусу COVID -19.
Додатне погодности укључују смањене трошкове путовања и ризике повезане са саобраћајним незгодама, равноправнији приступ здравственим услугама и ближи ангажман са локалним здравственим службама и пружаоцима примарне здравствене заштите. Ове комуникационе технологије могу се користити за низ услуга, као што су превентивне, дијагностичке, образовне и / или терапијске интервенције.
Телекомуникационе и телездравствене технологије имају велики потенцијал за пацијенте са повредом кичмене мождине који живе у руралним и удаљеним подручјима, посебно у земљама у развоју. Међутим, регионална доступност интернета или трошкови мобилних уређаја и даље могу бити ограничавајући фактор. Такве препреке треба превазићи да би се подстакао оптималан приступ нези за сваку особу са повредом кичмене мождине.
 
Обележавање 5.септемра Међународног дана особа са повредом кичмене мождине у Србији
 
Савез параплегичара и квадриплегичара Србије (СПИКС) окупља 30 удружења особа са повређеном кичменом мождином   и  броји преко  1800 чланова , искључиво  особа  са повредом кичмене  мождине. СПИКС уз финансиску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  обележава 5.септембар, разним актиностима,у  складу са заједничком  темом  задатом од  стране комитета  за  превенцију.  Ове  године тема COVID-19  и међународни дан особа  са  повредом кичмене мождине је : „Сачувајмо  здравље помоћу телекомуникације  и  телездравствене  технологије“.
 
СПИКС ће 06.09. 2021.године обележити посетом  Клиници за рехабилитаицју  „ДР.Мирослав   Зотовић“ у Сокобањској, месту где свака особа након повреде прима први  степен здравствене заштите и  рехабилитације. У Оквиру посете  одржаће се округли сто ,  радни састанак   и  презентација  рада     СПИКС-а. Састанку ће  поред преставника СПИКС  а  и клинике, присуствовати чланови СПИКС-а , који  су након  повреде  такође хоспиталиозовани у  „Сокобањској“, који  ће своје  искуство поделити  са  новоповређеним  пацијентима. 
 
НООИС је дизајнирао стикер са логом и овогодишњом темом, Међународног дана особа са повредом кичмене мождине, који ће поставити  у вајбер стикер пакет Србија без баријера. Такође, као програмски активност НООИС ће пренети саопштење на друштеним мрежама и фотографију дизајнирану на ћириличном писму.
SCI DAY 2021

Baza korisnika