Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentMe_Edocs has a deprecated constructor in /home/nooisrs/public_html/plugins/content/me_edocs/me_edocs.php on line 17

30.мај 2021. године – Светски дан борбе против МС-а

Дан када славимо глобалну солидарност и наду за бољу будућност

О Светском дану борбе против МС-а

Светски дан борбе против МС-а званично се обележава сваке године 30. маја. Манифестација окупља и подстиче глобалну МС заједницу да дели приче, подиже свест и води кампање са свима који живеса мултиплом склерозом (МС-ом). Светске активности МС-а одвијају се током месеца маја и почетком јуна. Кампања нуди флексибилност појединцима и организацијама за постизање специфичних циљева.

Тема Светског дана борбе против МС-а за 2020-2022. је „повезивање“, а односи се на изградњу веза са заједницом, самоповезивање и повезивање са квалитетном негом. „Кампања представља прилику да се заложимо за боље услуге, промовишемо мреже подршке и заговарамо бригу о себи“ – истичу креатори кампање.

Шта је МС?

Мултипла склероза (МС) једна је од најчешћих болести централног нервног система (мозга и кичмене мождине). Данас 2,8 милиона људи широм света има МС. Симптоми могу да укључују замагљен вид, слабе удове, пецкање, несигурност, проблеме са памћењем и умор.

Већина људи са МС дијагностикује се између 20 и 40 година. МС је два до три пута чешћи код жена него код мушкараца. Не постоји лек који може излечити МС, али доступни су третмани који могу изменити ток болести.

Више на веб сајту Друштва мултипле склерозе Србије https://multiplaskleroza.org.rs/

Друштво МС Србије бави се изазовима у смислу побољшања квалитета живота особа са мултиплом склерозом, сарађујући са МС организацијама широм света, као и пружањем програма и услуга дизајнираних да помогну људима са МС-ом и њиховим породицама да наставе да воде своје животе на што квалитетнији начин.

У склопу програмских активности НООИС-а подржаних од стране Сектора за заштиту особа са инвалидитетом - Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, креирали смо вајбер стикер Светског дана борбе против МС-а у оквиру пакета СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА.

Стикер МС дан

Baza korisnika