Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentMe_Edocs has a deprecated constructor in /home/nooisrs/public_html/plugins/content/me_edocs/me_edocs.php on line 17

Европска мрежа за самосталан живот – ENIL прославила је 2014. године 25 година постојања. У знак сећања на овај догађај одбор ENIL-а одлучио је да 5. мај прогласи европским даном самосталног живота. Од тада, овај дан се обележава на различите начине - као дан прославе, кроз протесте или на било који други начин, са циљем да се окупе особе са инвалидитетом и присталице самосталног живота широм Европе, а такође и да се подигне свест о независном животу.

Тема овогодишњег обележавања 5. маја је кретање и мобилност у најширем смислу.

Већина догађаја којима ће се ове године обележити Европски дан самосталног живота биће организовани онлајн због пандемије COVID-19, што пружа прилику да се допре до шире публике, да се ступи у контакт са свима, од људи из комшилука до Влада у различитим државама, као и да се подигне свест о значају самосталног живота и људских права особа са инвалидитетом, истовремено стварајући боље услове за постпандемијски период.

У нашој земљи, носилац активности обележавања Европског дана самосталног живота је Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије (ЦСЖ Србије). Тим поводом, ЦСЖ Србије ће објавити приче својих чланова на тему мобилност у доба Короне. Такође, овај 5. мај посветиће пионирима самосталног живота, пре свега Војиславу Младеновићу Војчету и Димитрију Глигоријевићу, који више нису са нама.

Публикација Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије 

Европски дан самосталног живота Стикер 3

Baza korisnika