Саопштење за јавност поводом обележавања Међународног дана инвалидских колица у Србији 2021. године

Национална организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС) уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, данас обележава Међународни дан инвалидских колица у Србији.

Међународни дан инвалидских колица обележава се од 1. марта 2008. године. Тим поводом организују се различити догађаји и активности широм света, а корисници инвалидских колица промовишу позитиван утицај који инвалидска колица имају на њихов живот.

Главна активност у Србији којом НООИС у партнерству са Сектором за заштиту особа са инвалидитетом ове године обележава Међународни дан инвалидских колица је догађај у Палати Србија и додела награда “ЈЕДНАКИ” и награда за најбољу фотографију у оквиру фото-конкурса “Србија без баријера”, као и свечано пуштање у рад потпуно иновативних дезинфекционих врата, прилагођених особама са инвалидитетом, на којима је постављена рампа за колица и млазнице које обухватају дезинфекцију инвалидских колица. Врата су такође пруиступачна и за слепе и глуве особе (тј. опремљена су звучном и светлосном сигнализацијом). Средства за куповину дезинфекционих врата обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у оквиру пројекта „Без баријера“ који је 2020. године реализовала Национална организација особа са инвалидитетом Србије.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић заједно са помоћником министра Биљаном Барошевић, в.д. директором Управе за заједничке послове републичких органа Дејаном Матиемћ и извршном директоркм НООИС-а, Иванком Јоавновић доделила је лап топ рачунаре и захвалнице добитницима признања.

Nagrada 1.03

У оквиру конкурса “Ј=днаки“ награђени су:

  1. У категорији ИНОВАТИВНА АКТИВНОСТ: Милица Вељковић из Новог Сада
  2. У категорији ПРИСТУПАЧНОСТ: „МС кућа“ из Новог Кнежевца
  3. У категорији БОРБА ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ:
    I као организација – Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије
    II као појединац – Сања Марковић из Београда

У оквиру фото-конкурса „Србија без баријера“ награђени су:

Александар Радишића са Златибора за победничку фотографију „Софијин и Лукин први рођендан“.

Друго место освојила је Кристина Грбовић из Чачка за фотографију „Родитељство без баријера“.
Треће место равноправно деле две фотографије: Милица Вељковић из Нови Сада са фотографијом „Љубав прихвата различитости“ и Милица Кнежевић из Зрењанина са фотографијом „Најлепши и најприступачнији видиковац се осваја љубављу“.

Присутнима су се обратили министарка Дарија Кисић Тапавчевић, в.д. директора Управе за заједничке послове републичких органа Дејан Матић а у име награђених Кристина Грбовић из Чачка. Присутнима се обратила и председница Удружења „Будимо безбедни“ Деа Ђурђевић.

Кампања обележавања Међународног дана инвалидских колица пропраћена је и постављањем стикер пакета „Инвалидска колица“ са ћириличним порукама на Вајбер и Whats APP мрежама.

 Nagrada 2. 01.03

Циљеви  обележавања Међународног дана инвалидских колица

  • - Омогућити корисницима инвалидских колица да прославе позитиван утицај који инвалидска колица имају на квалитет њиховог живота
  • - Промовисати активности које доприносе несметаном кретању корисника инвалидских колица и које свет чине бољим и приступачнијим местом за људе са проблемима мобилности
  • - Конструктивно реаговати на чињеницу да у свету постоји неколико десетина милиона људи којима су потребна инвалидско колица, али нису у могућности да их набаве

 

Више информација о Међународном дану инвалидских колица и његовом покретачу Стиву Вилкинсону на сајту> http://wheelchairsteve.com/

Baza korisnika