Представљамо вам победничке фотографије ЕДФ – овог фото конкурса „Неприступачна места“

Бено Флеиг (Benno Fleig), Немачка - добитник 1. награде

Студент покушава да уђе у локалну универзитетску библиотеку у Хајделбергу, Немачка. Фотографију је снимио један од његових помоћника, који је фотограф аматер.

winner1 benno fleig

Ученик на фотографији објашњава: „Тешко је добити књигу у библиотеци! Док се остали студенти морају попети на само неколико степеница да би позајмили књигу, ја морам да се возим око зграде, да позвоним на задња врата и сачекам неколико минута док члан особља отвори задња врата. Затим морам да пређем калдрмисано двориште да бих стигао до скривеног лифта. Стога ме посета библиотеци кошта пуно времена и труда и не би била могућа без личног асистента. Људи са инвалидитетом наилазе на многе потешкоће током студија на универзитету. Морају се бавити питањима попут архитектонских баријера, помоћи у свакодневном раду итд. Морамо уклонити баријере свуда - у нашем окружењу и у главама! Образовање је основно право, и наравно, академско образовање је део тога. Радимо заједно за образовни систем у смислу члана 24. Конвенције. ”

Реинмфриед Блаха (Reinmfried Blaha), Немачка - добитник 2. награде

Слика је снимљена у Пиренополису, Бразил.

winner2 reinmfried blaha

Пиренополис је стари колонијални град у срцу Бразила. Подручје је добро познато по многим нетакнутим водопадима. Нажалост, они нису доступни за инвалидска колица. Са пријатељем сам ипак успео да их видим. Пешачили смо више од сат времена кроз џунглу. Већину времена су ме носили на леђима као што то можете видети на слици. Наш љубазни возач таксија кренуо је за нама носећи колица. Каква авантура!

Леона Туцк (Leona Tuck), Ирска - добитник 3. награде

Наслов фотографије је „Простор између нас“ и снимљена је у Даблину у Ирској.

winner3 leona tuck

Фотографија приказује двоје људи који трче дуж претходно одређених паркинг места за особе са инвалидитетом која су сада расељена због издвајања овог простора за развој бициклистичке стазе. Сада су расељене, ове нове предвиђене увале смештене су између бициклистичке траке контра-протока и једносмерног саобраћајног система. Стубови су поређани дуж десне стране нових паркинг места како би спречили да врата аутомобила ударају бициклисте. Ова фотографија је снимљена у месту Дун Лаогхаире, где се налази једина ирска национална болница за рехабилитацију која помаже пацијентима да се врате у друштво као корисници инвалидских колица.

Више на сајту ЕДФ-а

 

Baza korisnika