NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

Удружени гласови за доступније и боље услуге за децу и породице

Након овогодишњег „Месеца Родитељства“ (јун 2023), УНИЦЕФ и НООИС заједнички су организовали округли сто на тему Удружени гласови за доступније и боље услуге за децу и породице, 7. јула у згради УН-а на Новом Београду. Скупу је присуствовало преко 40 представника организација особа са инвалидитетом из целе Србије, родитељских удружења, практичара из области ране интервенције и инклузивног образовања и стручњака.
Ово је пета година од како УНИЦЕФ у јуну месецу глобално, и са националним партнерима у Србији обележава Месец родитељства. Док је свој деци и родитељима потребна подршка у најважнијим годинама за развој, скоро 60.000 мале деце у Србији суочава се са развојним ризицима и потешкоц́ама и потребна им је додатна подршка кроз услуге ране интервенције. За огромну вец́ину ове деце застоји у развоју се препознају прекасно, родитељима је препуштено да сами проналазе пут кроз лавиринт у коме су услуге фрагментиране, недоступне или прескупе. Циљеви округлог стола били су отварање дијалога о подршци која је орјентисана ка целој породици за остваривање пуне добробити и инклузије деце, боље разумевање потреба родитеља, удружења родитеља и особа са инвалидитетом из области породично орјентисаних раних интервенција и инклузивног образовања, као и започињање процеса усаглашавања и уједињавања гласова за доношење кључних одлука и акција које ће допринети ширењу доступних и квалитетних услуга за родитеље и децу и њихову пуну укљученост од најранијег периода живота кроз животне фазе и циклусе.
– Ово није први пут да НООИС сарађује са УНИЦЕФ-ом. Наиме, НООИС је у периоду 2016–2017. године у оквиру пројекта који је био интегрални део регионалног ИПА ИИ пројекта „Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју/инвалидитетом у земљама Западног Балкана и Турској“ реализовао свеобухватно истраживање о положају деце са инвалидитетом и сметњама у развоју у Србији кроз Ситуациону анализа. Пројекат је реализован у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством здравља, Министарством образовања, науке и технолошког развоја и у партнерству са УНИЦЕФ-ом и ЕДФ-ом, а уз финансијску подршку Европске уније. Резултати овог истраживања, али и искуства из праксе, допринели су утицању на унапређење политика у области дискриминације, социјалне заштите, смањења сиромаштва, образовања, здравствене заштите и заштите деце од насиља – рекла је, између осталог, Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а у свом уводном обраћању.
Након целодневног рада, закључено је да ће се на основу мишљења и препорука са тог скупа направити заједнички план акције којим ће координирати НООИС и УНИЦЕФ, а у сарадњи са организацијама особа са инвалидитетом и родитељским удружењима.

Skip to content