NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

Трећа летња школа

САОПШТЕЊЕ

Трећа Летња школа за младе лидере са инвалидитетом уз учешће 14 младих из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Ужица, Чачка, Прокупља и Лесковца одржана је у периоду од 29. августа до 2. септембра 2022. године у Врднику, у организацији Националне организације особа са инвалидитетом Србије, а уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

 Летњу школу отворила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић. Отварању је присуствовала и помоћник министра Биљана Барошевић, а заједно са министарком, део времена провеле су у разгоговру са младима са инвалидитетом.

Том приликом министарка Кисић је истакла да сваки грађанин Србије треба да има једнаке шансе и да инвалидитет не сме да буде баријера.

„Ви сте својим знањем и снагом показали колико можете, а ваша енергија је заиста покретачка. Хвала вам што нас тиме мотивишете да радимо још боље и више, да вас подржимо и будемо ветар у леђа за све ваше циљеве и снове“, рекла је Кисић.

Проф. др Кисић је нагласила да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и даље подржавати активности особа са инвалидитетом, које сваку пружену шансу искористе на најбољи начин.

Подсећајући да су зимске и летње школе младих лидера са инвалидитетом постале традиционалне, министарка Кисић је навела да је на њима сваке године све више полазника, што је доказ њихове жеље да се усавршавају и напредују.

Академија за младе лидере са инвалидитетом је иновативна активност коју је НООИС покренуо 2020. године, а данас је по томе постао јединствен.

Поздрављајући госте, Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а истакла је значај континуиране подршке коју овом и другим програмима пружа Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, показујући на тај начин иситинску подршку унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

Председница НООИС-а Татјана Стојшић Петковић захвалила је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на подршци и заједничком раду на побољшању положаја особа са инвалидитетом, наводећи да се заједничким снагама могу постићи још бољи резултати.

Након три године, Академија младих лидера са инвалидитетом броји 15 особа различитих категорија инвалидности физичког и  сензорног инвалидитета – особа са неуромишићним обољењима, дечијом и церебралном парализом, параплегијом, слепих и глувих особа из целе Србије.  

Отварању су присуствовали и председник општине Ириг, Тихомир Стојаковић који се такође обратио учесницима Летње школе и обећао и финансијску подршку за следећу годину, као и  оснивач фондације „Хумана срца“ Данијела Василијевић. Она је представила Фондацију и истакла да  фондација има за циљ да младима и особама са инвалидитетом помогне да квалитет њиховог живота буде још бољи и да буду равноправни чланови друштва и државе

Тема овогодишње Летње школе била је „Јавно заступање“, а мото „Млади за европску годину младих“.        

Skip to content