Međunarodna konferencija povodom obeležavanja pete godišnjice stupanja na snagu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Madrid 2013

Povodom obeležavanja pete godišnjice stupanja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom na snagu u Madridu je 6. i 7. maja 2013. godine u organizaciji Instituta za ljudska prava Univerziteta Karlos 3. i nacionalne krovne organizacije osoba sa invaliditetom Španije CERMI održana međunarodna konferencija. Konferencija je održana u prostorijama Univerziteta Karlos 3. u Hetafeu, južnom predgrađu Madrida, na studentskom kampusu koji pleni pristupačnošću za osobe sa invaliditetom.

    Posle svečanog otvaranja prva prepodnevna sesija bila je posvećena vrednovanju rezultata ostvarenih u primeni Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, pet godina posle njenog stupanja na snagu. Govornici su bili Štefan Tromel iz Evropskog foruma za prava osoba sa invaliditetom EDF, dr Damjan Tatić, član Komiteta Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom, Horhe Araja, sekretar Komiteta Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom i Navaf Kabara, predsednik Arapske organizacije osoba sa invaliditetom. Prisutnima se putem video linka obratio i Janis Vardakistanis, predsednik Evropskog foruma za prava osoba sa invaliditetom EDF.

    U drugoj sesiji govorilo se o poslovnoj sposobnosti, jednakom priznanju pred zakonom a neki od govornika su bili Fransisko Barifi, koordinator Ibero- Američke mreže eksperata za Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, Augustina Palacios iz Argentine, profesorka Kristina Giljarte Martin- Kalero sa univerziteta u Valjadolidu, Španija,  Karlos Ganzen Miler iz kancelarije Javnog pravobranilaštva Kraljevine Španije i predstavnik za pitanja pravde i pravosuđa parlamentarne grupe Narodne partije u Predstavničkom domu Kraljevine Španije, Hose Miguel Kastiljo.

    Treća sesija bila je posvećena samostalnom životu i uključenosti u lokalne zajednice. Predsedavajući je bio Havijer Gomez iz Evropskog foruma za prava osoba sa invaliditetom EDF a među govornicima su bili Dijana Rihler iz Međunarodne alijanse za osobe sa invaliditetom IDA, direktorka Uprave za socijalnu zaštitu grada Madrida Karmen Perez Enčuela, profesorka Karmen Baranho sa Univerziteta Karlos 3. u  Madridu i Migel Anhel Garsija Oča, predsednik Međunarodne organizacije osoba sa telesnim invaliditetom FIMITIC.

    Drugi dan počeo je sesijom o univerzalnoj pristupačnosti i nediskriminaciji. Facilitator je bio profesor Migel Anhel Ramirez sa Univerziteta Karlos 3. u  Madridu a govorili su profesor David Himenez Glik sa Univerziteta Karlos 3. u  Madridu, Jakobo Martin iz Direktorata za pitanja invalidnosti u Ministarstvu zdravlja, socijalne zaštite i jednakih mogućnosti Kraljevine Španije, Hesus Hernandez, direktor za opštu pristupačnost Fondacije ONCE španskih osoba sa invaliditetom i Marija Hose Lopez Menendes, predstavnica privatne firme Repsol, koja se bavi distibucijom naftnih proizvoda.

    Druga sesija završnog dana konferencije bila je posvećena učešću dece sa invaliditetom. Govorili su Gerison Lensdaun, konsultant za prava dece iz Velike Britanije, Ana Pelaez Narvaez, članica Komiteta Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom iz Španije, profesor Horhe Kardona sa Univerziteta Valjadolid u Španiji koji je istovremeno i član Komiteta UN za prava deteta, Ines De Araoz, koordinatorka Mreže CERMI za prava dece sa invaliditetom i Havijer Martos, predstavnik kancelarije UNICEF-a.

    Posle završne sesije posvećene visokom obrazovanju i učešću osoba sa invaliditetom na univerzitetima, učesnicima su podeljeni certifikati o učešću na ovoj prestižnoj međunarodnoj konferenciji. Konferencija je predstavljala odličan način za obeležavanje pete godišnjice stupanja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom na snagu.  

    Organizatori konferencije zaslužuju sve pohvale za izbor lokacije za održavanje konferencije. Smeštaj učesnika u hotelu „Confortel“ u Madridu, dobitniku nagrade za pristupačnost, pokazao se kao pun pogodak jer deo opreme za sobu u kojoj odsedaju korisnici invalidskih kolica obuhvata i sobnu dizalicu, lavabo čija visina se podešava daljinskim upravljačem i krevet na daljinsko upravljanje. I javni prevoz niskopodnim autobusima i adaptiranim taksi vozilima u Madridu potpuno je pristupačan.

dr Damjan Tatić
Član Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom
 
Međunarodna konferencija povodom obeležavanja pete godišnjice stupanja na snagu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Madrid 2013
 
 
Međunarodna konferencija povodom obeležavanja pete godišnjice stupanja na snagu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Madrid 2013

Baza korisnika