Beograd, 03.decembar 2019.godine

3.DECEMBAR MEĐUNARODNi DAN OSOBA SA INVALIDITETOM 

МИ МОЖЕМО СВЕ 1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović, prisustvovali su u Starom dvoru konfenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

– Smatra se da svaki deseti Beograđanin i svaki deseti građanin Srbije ima neku vrstu invaliditeta. Veoma je važno da se društvo odgovorno odnosi prema njima i srećan sam što se to poslednjih godina i događa. To nije dovoljno, ali ako svakog dana, meseca ili godine uradimo neki dodatni napor, doći ćemo u situaciju da svi članovi našeg društva budu ravnopravni. Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se odnosi prema najmlađima, najstarijima, ženama i osobama sa drugačijim potrebama. Naše društvo je na putu da postane zrelo. Neiskreno bi bilo kazati da smo kao društvo uradili sve da se osobe sa invaliditetom osećaju da su jednaki članovi društva. Nismo učinili sve, nešto se možda moglo uraditi sa malo više dobre volje, za neke je potrebno više novca, ali ovaj dan treba da bude dan kada svi treba da razmislimo da li smo još nešto mogli uraditi – naglasio je Vesić.

natasa vesic i ivanka

Na konferenciji je predstavljena brošura  „Bonton u svakodnevnoj komunikaciji sa osobama sa invaliditetom”, premijerno je emitovan muzički video spot „Mi možemo sve” koji je realizovan u okviru projekta „Beograd jednakih mogućnosti”, a uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu. 

– Bonton i video-spot imaju za cilj podizanje svesti i promociju različitosti koja je suštinski važna kako za osobe sa invaliditetom tako i za društvo u celini. Sekretarka i ja smo razgovarali i Bonton ćemo prilagoditi za novine i objavićemo ga u beogradskom izdanju svih novina u decembru. Odštampaćemo ga u 15 ili 20.000 primeraka, kako bismo ga podelili đacima u osnovnim i srednjim školama, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – kazao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da je danas dan kada se pažnja javnosti skreće na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ali ne i jedini dan kada se bavimo njihovim problemima i kada ih zajedno rešavamo.

– Tokom cele godine posvećeni smo rešavanju problema i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i iniciranju novih usluga i prava. Naša je obaveza, dužnost i odgovornost da kreiramo društvo i grad koji je pristupačan svim građanima – rekla je Nataša Stanisavljević, koja je istakla da spot, koji je ovom prilikom prikazan, na najlepši način prikazuje Beograd u svim svojim različitostima, ali i sve što se radi kako bi se srušile barijere i predrasude.

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, zahvalila je Gradu Beogradu jer na ovaj način šalje poruku da zaista podržava sve procese unapređenja života osoba sa invaliditetom.

Dejana Bačko je predala zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću predala sliku koja je nastala u toku snimanja video spota "Mi možemo sve" 

Dejana i Vesic

U okviru projekta „Edukacijom i kulturom do inkluzije" udruženje Nebograd je organizovalo inkluzivni koncert Muzički vremeplov u Malom pozorištu Duško Radović.

pozz

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je sinoć u Pozorištu „Duško Radović” manifestaciji povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. 

Događaju je prisustvovala supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, kao i izvršna direktorka Nacionalne asocijacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović. 

Nakon što su prisutni pogledali muzički spot „Mi možemo sve” koji je tumačio ynakovnim jezikom Nenad Mahmutović, prisutnima se obratila Ivanka Jovanović, kao i mlada članica Saveza distrofičara Srbije Anđela Dimitrijević, nakon čega je usledio koncert „Muzički vremeplov” u izvođenju članova Udruženja „Nebograd” potpomognutih operskim pevačima Natašom Ristić i Nikolom Mikićem. 

spot i bonton

joka i lizdek

 

Baza korisnika