NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

НООИС обележио 15 година рада и Међународни дан људских права

Поводом обележавања Међународног дана људских права и 15 година од оснивања Националне организације особа са инвалидитетом Србије, 10. децембра 2022. године у Народном музеју у Београду одржана је свечана академија у организацији Министарства за рад, за запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и НООИС-а.

Догађају су присуствовали министар за рад, за запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, амбасадорка НР Кине у Србији Њ.Е. Чен Бо, помоћник министра Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, државни секретар у Министарству Миомир Ђорђевић извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић, директорка Установе за децу и младе Сремчица Марина Видојевић, директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић, као и представници организација особа са инвалидитетом и медија.  

У уводном обраћању, Иванка Јовановић је истакла значај обележавања Међународног данс људских права, који за инвалидски покрет у Србији има посебну симболику. „Људска права представљају скуп права и слобода која важе за све људе, без обзира на националност, пол, етничко порекло, веру, језик, инвалидитет или било које друго лично својство. То је у потпуности и у складу са визијом НООИС-а, а то је – друштво једнаких могућности у коме се поштују сва људска права особа са инвалидитетом и омогућава њихово пуно учешће и једнакост, без дискриминације по основу инвалидности“.

 

У свом говору, она се осврнула на првих 15 година рада истакавши да је пуно тога постигнуто у овој области, али да и даље стоје велики изазови у вези побољшања положаја особа са инвалидитетом, посебно социо-економског положаја, које НООИС и удружења не могу да решавају сами, без подршке државе.  

 

„Све док добробит свих конвенција, закона и подзаконских аката, не осете на својој кожи све особе са инвалидитетом и њихове породице, посебно они који су вишеструко дискриминисани као што су деца и жене са инвалидитетом, особе са инвалидитетом које живе у мање развијеним срединама, али и сви остали који се свакодневно суочавају са многобројним препрекама и повећаним ризиком од сиромаштва због додатних трошкова инвалидности, не можемо рећи да смо задовољни. С тим у вези, настојаћемо да и даље стварамо услове како би свака особа са инвалидитетом имала могућност да ужива у свим грађанским, политичким, економским, социјалним и културним правима, уз пуно поштовање достојанства и индивидуалне аутономије.

У 2021. години у Народном музеју у Београду уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом постављена је електронска платформа за особе са инвалидитетом. На тај начин ова културна установа у Србији постала је приступачна свим грађанима, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

 

„Поносимо се што стварамо Србију без баријера, Србију која се снажно труди да створи друштво, које прихвата све своје различитости, али које не жели да познаје дискриминацију“, истакао је министар Селаковић.

Између осталог, министар је навео да, поред укључивања у свакодневни друштвени живот, једнака пажња мора да се посвети економском оснаживању особа са инвалидитетом, као и других осетљивих група. Министар је указао да је Србија ове године добила први Закон о социјалном предузетништву, који за циљ има да уреди и унапреди ову област и који на системски начин треба да обезбеди интеграцију друштвено осетљивих група у привредни живот

Говорећи о једнаким шансама, Селаковић је рекао да се све државе свакодневно боре да спрече различите облике дискриминације и поларизације у друштву. „Особе са инвалидитетом, које су наши чланови породица, пријатељи, комшије морају да буду у нашем фокусу сваког дана“.

Такође министар је честитао јубулеј НООИС-а и изразио уверење да ће у партенрству са кровном организацијом и свим Савезима у Србији успешно решавати бројна питања како би се положај ове популације знатно унапредио и поравио.

Поводом ова два догађаја, додељене су и награде добитницима на конкурсу „Ј=ДНАКИ” и фото-конкурсу „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” за 2022. годину. Министар Селаковић и амбасадорка Чен Бо, додели су награде добитницима на конкурсу „Ј=ДНАКИ“ и фото-конкурсу „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“. Ови конкурси резултат су заједничког рада НООИС-а и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, а Амбасада НР Кине донирала 15 лаптоп рачуна, који су додељни добитницима и НООИС-у.

 

У знак захвалности, извршна директорка НООИС-а, Иванка Јовановић поклонила је амасадорки Кине, Њ.Е. Чен Бо књигу о историји Србије на кинеском језику, као и поклон-књигу министру Селаковићу.

Skip to content