Neko ima naftu, ali je posle 50 godina više nema. Ljudi koje stvaramo su bogatstvo, podvukao je predsednik Srbije

Aleksandar Vučić, penzioneri, invalidi, šah
 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je kazao da je danas imao susret sa zamenikom šefa južnokorejske diplomatije, zemlje koja je bila "okovana" sukobima i ratovima, ali je sprovela dve teške reforme i postala država sa najsnažnijim ekonomskim bumom.

Podsetio se i događaja kada su mu, kako je rekao, predstavnici skandidavskih zemalja čestitali, a da on nije znao o čemu je reč, dok nisu rekli da čestitaju na uspehu paraolimpijaca.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Oni znaju poimenično ljude koji su osvajali medalje - objasnio je Vučić i dodao da je razumeo tada koliko su paraolimpiciji podigli ugled naše zemlje.

- Vi svojim radom podigli ste ugled Srbije, napravili nešto što niko drugi nije umeo da napravi - rekao je on i našalio se da, iako je dobar šahista i da mnoge pobeđuje, protiv šahovskog tima slepih i slabovidih ne bi smeo da igra "ni na desetoj tabli".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik je podvukao da su nagrade za paraolimpijce izjednačene sa nagradama za olimpijce i da smo jedna od retkih zemalja koja je to učinila.

- Mi time hoćemo da pokažemo da ne pravimo razliku - poručio je Vučić i naglasio da će budžeti za podršku osobama sa invaliditetom iz godine u godinu biti sve veći.

Zahvalio se i na portretu koji je dobio na poklon od Dejane Bačko (1994) iz Novog Sada, koja nema ruke i crtala ga je nogama.

- Video sam portret i shvatio da ne bih mogao da naslikam nešto na način na koji je to Dejana uradila i da vežbam 20 godina - objasnio je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Istakao je da čovek kada hoće može sve.

On je rekao da je puno razgovarao i razgovara sa osobama sa invaliditetom i njihovim predstavnicima, te naveo Milana Stošića iz udruženja slepih i slabovidih, za kojeg je rekao da je "ozbiljan pregovarač" i da bi mogao i da ga zameni u nekim prilikama i pregovorima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ispričao je anegdotu kada mu je Stošić rekao da njima ništa ne treba osim nekih sitnica, a onda je, kaže, nabrajao "te sitnice" sledećih sat i po, te su mnoge od njih morale odmah da se rešavaju.

- Hoću da vas zamolim da nas terate da se borimo snažnije i jače za svakog građanina naše zemlje - za svakog od vas - rekao je Vučić i zahvalio svima na današnjem učešću, osobama sa invaliditetom na uspesima na sportskom, planu kulture, umetnosti, radu...

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sa ministrom Zoranom Ðorđevićem se našalio da mu je govor, na otvaranju svečanosti, bio "polu predizborni" i da to više ne radi.

- Tražite što više i mi ćemo više da vam pružimo - poručio je predrsednik Srbije.

Predsednik Srbije je nakon obraćanja obišao izložbu slika, rukotvorina i ukrasnih predmeta, koje su izradile osobe sa invaliditetom, a kao iznenađenje Inkluzivni hor "ISON" iz Novog Sada, koji je prethodno pevao himnu Srbije, izveo je za predsednika numeru "Igrale se delije".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je zatim odigrao partiju šaha sa Sretkom Avramom iz Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Avram je FIDA majstor i selektor šah reprezentacije Srbije, a nakon partije koja je trajala 15-ak minuta odneo je pobedu nad predsednikom Srbije.

Vučić je na kraju partije svom protivniku poklonio vizit-kartu, koja je prvi put napisana Brajevom azbukom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

(Telegraf.rs/Tanjug)

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2916853-ko-je-koga-matirao-vucic-odigrao-partiju-saha-sa-majstorom-fida-na-druzenju-sa-osobama-sa-invaliditetom-foto

Objavljeno:

Baza korisnika