NOOIS

+381 11 24 14 328 | nacionalnaorg@mts.rs | ENGLISH

Национална организација особа са инвалидитетом Србије у сарадњи са Мнистарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектором за заштиту особа са инвалидитетом, организовала је догађај поводом доделе награда за конкурс „Ј=ДНАКИ“ и Фото-конкурс „Вештине“ у Народном музеју у Београду, 22. децембра 2023. године.

Догађају су присуствовали амбасадор НР Кине у Републици Србији Њ.Е. господин Ли Минг, министар Никола Селаковић, помоћник министра Биљана Барошевић, директорка Народног музеја Борјана Борић Брешовић, представници бројних Савеза особа са инвалидитетом – чланица НООИС-а и добитници награда.

У свом обраћању, Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а, између осталог је рекла:

– Овај догађај представља симболичан начин да у свечаној атмосфери, додељујући награде и признања на крају године, охрабримо како наше организације, тако и појединце – чланове удружења, али и грађане и грађанке без инвалидитета, да наставе са својим активизмом и да нам се у томе придруже, што је у складу са овогодишњим мотом Међународног дана особа са инвалидитетом: „Уједињени у акцији за спасавње и постизање циљева одрживог развоја за, од стране и са особама са инвалидитетом“.

И. Јовановић је добитницима награда искрено честитала и захвалила се на учешћу на ова два конкурса, у нади да ће наставити са својим активизмом и да ће свако на свој начин и даље давати допринос нашој заједничкој борби за већа права особа са инвалидитетом.

Поред награда добитницима – лап-топ рачунара које је донирала амбасада НР Кине, НООИС је уручио и захвалнице за допринос у раду организације и посебно за допринос у реализацији ова два конкурса министру Николи Селаковићу, помоћнику министра Биљани Барошевић и  амбасадору НР Кине, Ли Мингу, као и монографију на кинеском језику под називом „Српски владари“.

– Креативност која не зна за баријере, она не зна за особе са инвалидитетом или особе без инвалидитета, то је нешто у чему смо апсолутно једнаки, а у чему су некада, наши пријатељи и суграђани, који се боре целога живота, а живе са неким инвалидитетом, могу слободно да кажем – једнакији од нас других јер често служе као пример сопственом енергијом, ентузијазмом, мотивацијом, али и другима који немају инвалидитет, показују колико је важно у животу борити се и стварати, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је том приликом иницирао да овај конкурс прерасте у  регионалну иницијативу, јер се у Србији показао као добра пракса.  

У музичком делу програма наступили су Јована Лазић, особа са аутизмом уз клавирску сарадњу Маше Бабић која је извела нумеру „My heart will go on“ и дуо гитара у извођењу чланова НВО „Маска“ – Марко Луковић и Игор Деспотовић.

Александар Ракић, уметник из Ниша и Дејан Бачко, академска сликарка из Новог Сада су током програма сликали слике које су на крају поклонили амбасадору Народне Републике Кине у Републици Србији, господину Ли Мингу и министру Селаковићу.

Пратећи програм током овог догађаја била је изложба удружења „Маска“ на којој је представљен део радова и уметника који су током године уз подршку Министарства реализовали пројекат „Особе са инвалидитетом у креативним индустријама“. Председница удружења, Наталића Лазић је у име удружења „Маска“ доделила захвалницу Б. Барошевић на несебичној подршци, са жељом да се ово заједничко чаробно путовање настави.

На крају програма, амбасадор НР Кине је добитницима награда уручио и симболичне поклоне – панде, као симбол његове земље.

Након свечаног дела програма, организован је заједнички ручак за све присутне.

Актуелно

Skip to content