Савез слепих Србије је члан Светског савеза слепих и Европског савеза слепих. Савез слепих Србије се више од седам деценија залаже за унапређење квалитета живота свих слепих и слабовидих особа у Републици Србији. Централна манифестација Савеза слепих Србије поводом Дана белог штапа биће организована 15. октобра у Центру за културу у Смедереву уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Града Смедерева.

Светски дан вида и белог штапа

Светски дан вида

У четвртак, 8. октобра 2020, обележава се Светског дана вида. Светски дан вида главни је заговарачки догађај за подизање свести о слепоћи и оштећењу вида и обележава се сваке године другог четвртка у октобру месецу.

Ове године „Позив на акцију“ за Светски дан вида је: Нада у вид. Позивају се владе да заузму проактиван приступ како би осигурале адекватну, доступну и приступачну здравствену заштиту за све, у тежњи да се остваре Циљеви одрживог развоја, посебно Циљ 3 који има за циљ да осигура здрав живот и промовише добробит за све.

Милијарда људи широм света има оштећење вида које је могуће спречити или оно које тек треба решити. Смањен или одсутан вид може имати велике и дуготрајне ефекте на све аспекте живота, укључујући свакодневне личне активности, интеракцију са заједницом, школским и радним могућностима и могућност приступа јавним услугама.

Већина људи са оштећењем вида су старији од 50 година; међутим, губитак вида може утицати на људе свих старосних група.

Светски дан белог штапа

Светски дан белог штапа обележиће се у четвртак 15. октобра 2020. Дан белог штапа подсећа свет на важност белог штапа као помагала за самосталан живот слепих и слабовидих особа. Дан белог штапа обележава се од 1964. године.

Светски савез слепих - World Blind Union (WBU) је глобална организација која представља око 253 милиона људи широм света који су слепи или слабовиди. У саставу Свеског савеза слепих су организације слепих особа из 190 земаља, као и међународних организација које раде на пољу оштећења вида.

 

Вајбер стикере поводом Светског дана вида и белог штапа можете преузети из вајбер стикер пакета СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА

 

 

Baza korisnika