Брисел, 19. марта 2020. год.

Социјалне службе у ризику да буду остављене по страни током ширења ЦОВИД-19

Избијањем епидемије ЦОВИД-19 Европска унија је предузела хитне мере у циљу да координира заједнички европски одговор. Европско удружење пружалаца услуга за особе са инвалидитетом (ЕАСПД) поздравља ове иницијативе, али је ипак забринуто због недостатка одредби које се односе на сектор социјалне заштите и подршке. Многи стручњаци су свакодневно изложени вирусу ЦОВИД-19, али континуитет финансирања отежава услове за рад и води многе центре за дневне боравке, резиденцијалне и установе за рехабилитацију, као и центре за друге видове подршке ка принудном затварању. Као резултат тога, милиони особа са високим степеном потребане подршке остају без те подршке и неопходних терапија, док социјална заштита и помоћно особље имају повећан ризик од губитка посла и средстава за живот.

Пандемија ширења ЦОВИД-19 постала је свакодневица у Европи, у земљама које се боре да донесу мере како би зауставиле напредовање вируса у свакој сфери друштвеног живота. Иако се државе чланице баве овом кризом реструктуирањем својих здравствених система и прерасподелом ресурса, јасно је да уведена средства нису довољна за испуњење свих потреба. Европска унија је одговорила на кризу ЦОВИД-19 сетом мера у оквиру заједничког европског одговора и почела је да обезбеђује ресурсе који се баве медицинским потребама, мобилношћу и економским питањима.

Иако ЕАСПД хвали Европску унију за брзу реакцију на кризу, од изузетне је важности да сектор услуга подршке не остане сам.

Од почетка кризе, ЕАСПД је контактирао локалне актере у вези са њиховим главним изазовима. Широм континента, као и у многим другим секторима, пружаоци социјалних услуга предузимају невероватне мере како би се ефикасно носили са превенцијом, подршком и задржавањем нивоа услуга, док истовремено обезбеђују да се кључна брига и подршка и даље пружа онима без алтернативе. С обзиром на природу социјалних услуга за бригу о угроженим људима, ова потреба је још важнија за заштиту корисника и њиховог помоћног особља.

Међутим, постаје све јасније да су те важне, а ипак основне мере недовољне. Са растућим ширењем коронавируса многе услуге су стављене на чекање, што је довело до озбиљних проблема са финансирањем и особљем. Само је питање времена пре него што ће изазови са којима се сусрећу пружаоци социјалних услуга постати неповратни.

Од суштинског је значаја да Европска унија осигурава да се сектору услуга социјалне заштите и сервисима подршке пружи потребан фокус, како би се спречио делимични колапс система и довођење под знак питања остваривања основних људских права, као и живота милиона људи који су у највећој опасности од ЦОВИД-19.

Како је рекао председник ЕАСПД-а, Јим Црове, „ширење ЦОВИД-19 створиће велике изазове у пружању социјалних услуга на неколико начина. Чињеница да многе, ако не и све земље захтевају одређени ниво обученог особља у социјалној заштити, створиће додатни притисак на сектор који већ пати од недостатка особља, а понуда услуга ће се свести на тачку да многе услуге једноставно неће моћи да издрже ту трку“.

Социјалне службе ће држати своје системе подршке отвореним и доступним колико год је то могуће, јер је то у њиховој ДНК; они су спремни да по потреби прилагоде своје функционисање, али власти на европском и националном нивоу треба да им дају смернице и подршку. Лук Зелдерлоо, генерални секретар ЕАСПД-а, напоменуо је да „Европа треба да буде спремна да игра улогу за све, не остављајући ниједан сектор иза себе. ЕУ се не би требала затварати у свој „економски дискурс“ и требала би да гласно говори о друштвеној димензији ове кризе, да буде ближа људима којима је потребна, да се бави дугорочним проблемима особа које су близу границе сиромаштва и који служе потребама појединаца који зависе од њихове неге и расположивости подршке “.

Као главни представници сектора социјалних услуга широм Европе, ЕАСПД поздравља недавне најаве Иницијативе за реаговање на Коронавирус, али позива Европску комисију да обухвати сектор социјалне заштите и сервисе подршке као целину, осигуравајући милионима социјалних радника да се не осећају као да су препуштени сами себи, бавећи се својим проблемима и на крају спречавајући да се здравствена криза трансформише у социјалну нужду, са врло штетним последицама за оно што представља окосницу система социјалне заштите за најугроженије особе у Европи.

Baza korisnika