Podgorica , 27 - 28. jun 2018.

Evropski forum osoba s invaliditetom uz podršku Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u okviru projekta „Zaštita djece od nasilja i socijalna inkluzija dece s invaliditetom u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“ u hotelu Hilton u Podgorici organizovao je regionalnu radionicu u partnerstvu s UNICEF-om.

Na radionici prisustvuje oko 40 učesnika iz 7 različitih zemalja  kao i predstavnici UNICEF-a i EDF-a.   

Koordinator projekta u EDF-u, Gerrit Stasins, istakao je potrebu za ujedinjenim radom u pružanju podrške u izgradnji inkluzivnog i prosperitetnog sveta, s krajnjim ciljem da se, kako je naveo, okonča siromaštvo.

“Stvari se poboljšavaju, ali dug je put pred nama. Treba da radimo na partnerstvu i da ujedinimo svoje snage kako bismo obezbjedili demokratski univerzalni proces, i zaista se potrudimo da nikoga ne ostavljamo iza sebe, a prioritet damo onima koji su u najvećem riziku”, poručio je Stasins.

Važan deo radionice u Podgorici je, kako je kazao, razmjena ekspertize o Konvenciji Ujedinjenih nacija (UN) o pravima OSI, u skladu s Agendom UN za održivi razvoj do 2030. godine.

On je ocijenio da je neophodno uložiti sredstva za implementaciju zakonski obavezujuće Konvencije o ljudskim pravima i Konvencije o pravima OSI.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Makavi Kogali, kazao je da su brojne inicijative dovele do važnih dostignuća i formiranja novih organizacija koje se, kako je naveo, bave dječjim pravima i pravima OSI.

„Uprkos tome, deca s invaliditetom i dalje ostaju isključena iz društava i korišćenja usluga, i jednostavno su nevidljiva kod prikupljanja podataka. Procenjuje se da postoji 5,1 miliona dece s invaliditetom, a samo 1,5 od njih je prepoznato kao OSI, a ostatak ostaje van svih socijalnih registara“, ocijenio je Kogali.

On je poručio da je neophodno ulagati u socijalnu inkluziju djece s invaliditetom i njihovu zaštitu od svih oblika nasilja.

Specijalistkinja za zaštitu dece od nasilja iz regionalne kancelarije UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Guzal Kamalova, podsetila je da sve države Zapadnog Balkana učestvuju u regionalnoj inicijativi, koja je počela 2016, a koju finansira Evropska komisija u saradnji s UNICEF-om.

Prema njenim rečima, važan aspekt te inicijative je prikupljanje podataka o situaciji djece s invaliditetom u državama Zapadnog Balkana, na osnovu koje je urađena sveobuhvatna analiza.

27.06.2018. 1

Save

Baza korisnika