U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a čak 70 odsto njih je siromašno. Veći problem od fizičkih barijera je svest građana i nedovoljna briga lokalnih samouprava za takve sugrađane, poručuje potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Svetlana Vlahović na Svetski dan osoba sa invaliditeom.

U svetu se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije invalidna lica čine 10 odsto stanovništva. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

Zoran Dragišić (foto: Media centar)

Beograd -- Čelnici Pokreta radnika i seljaka potpisali su danas Protokol o saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS).

 Kandidat za predsednika Srbije Zoran Dragišić i kandidat za gradonačelnika Beograda ispred Pokreta radnika i seljaka Miodrag Lazić, su se, potpisanim Protokolom, obavezali da će u narednom četvorogodišnjem periodu sarađivati sa NOOIS na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom Srbije.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić potpisao je danas Protokol o saradnji sa predsednicom Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivankom Jovanović.

Ilić je na konferenciji za novinare u Gradskom odboru NS rekao da država nekada "malo namerno, malo nenamerno i nemarno" zaboravi na osobe sa invaliditetom i da to ne sme više da se dešava.

Ivica-Dacic.jpg

Принцип једнакости један је од основних у друштву, рекао лидер СПС-а и председнички кандидат Ивица Дачић, приликом потписивања Протокола о сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом. СПС није разговарао са СНС и ДС о формирању нове владе, каже Дачић.

Кандидат за председника Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић потписао је данас Протокол о сарадњи с председником Националне организације особа са инвалидитетом Миланом Стошићем, истакавши да је принцип једнакости један од основних принципа који треба да краси свако друштво.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji, koji predviđa zajednički rad na unapređenju položaja osoba sa posebnim potrebama.

Za nezaposlene osobe sa invaliditetom država otvara nova radna mesta i daje veće mogućnosti za zapošljavanje. Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom smatra da je neophodno unaprediti sistem utvrđivanja radne sposobnosti i doneti zakon o socijalnom preduzetništvu.

Na tržištu rada posao čeka 20.000 osoba sa invaliditetom. Nadležni najavljuju nova radna mesta za njih, a koncept socijalnog preduzetništva, mogao bi da doprinese zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

(FoNet)

Beograd -- Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i stranka G17 plus potpisale su danas u prostorijama te stranke Protokol o saradnji.

Baza korisnika