Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji, koji predviđa zajednički rad na unapređenju položaja osoba sa posebnim potrebama.

Protokol podrazumava i zajednički rad na donošenju novih zakona za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i kontrolu već donetih zakona i drugih akata.

Lider LSV Nenad Čanak rekao je da je pitanje odnosa prema osobama sa posebnim potrebama jedno od civilizacijskih pitanja, koje pred očima treba da ima svako društvo koje pretenduje da bude civilizovano.

Zbog nepoštovanja zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom poslodavci su u protekle dve godine platili oko milijardu dinara, rekao je Čanak.

On je dodao da se LSV pitanjem osoba sa invaliditetom ne bavi samo pred izbore i da ta stranka ima obavezu da se bori da sve marginalizovane grupe dobiju ravnopravan položaj u zemlji, kako bi nesmetano radile i funkcionisale.

Izvršna direktorka organizacije Ivanka Jovanović rekla je, prilikom potpisivanja protokala u prostorijama organizacije, da veruje da će kroz zajednički rad u parlamentu, izvršnoj vlasti i na lokalnom nivou uspeti da se promeni položaj osoba sa invaliditetom.

Ona je navela da je Udruženje uputilo poziv za saradnju svim parlamentarnim strankama, a do sada je potpisan sa Demokratskom strankom.

"Mi ne želimo da politizujemo naš rad, ali želimo da sarađujemo sa predstavnicima vlasti", rekla je Jovanović.

Ona je navela i da se Organizacija osoba sa invaliditetom Srbije obratila Republičkoj izbornoj komisiji, i poslala joj preporuku kako da omogući ostvarivanje biračkog prava građanima koji imaju bilu koju vrstu invaliditeta.

Objavljeno: 17. april 2012.

Izvor: Tanjug, Radio-televizija VojvodineČanak: Pitanje odnosa prema osobama sa posebnim potrebama je civilizacijsko.

Izvor: BetaOMS

Čanak: Zbog nezapošljavnja osoba sa invaliditetom poslodavci u Srbiji platili oko milijardu dinara
Izvor: BetaOMS
 

 Protokol o saradnji Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom i LSV-a
Izvor: BetaOMS
 
 

Baza korisnika